Sağlık

Nedeni Bilinmeyen (Birincil) Baş ağrıları

 

Migren

Nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Nöbetler halinde gelir ve genelde akut olarak seyreder. Nüfusun %2-2,5’ında görülür. Ağrı tek yanlıdır ve bulantı, kusma görülür. Migren bazı genetik sorunlardan ortaya çıktığı da düşünülmektedir. Daha geniş bilgi için lütfen tıklayın.

Salkım tipi baş ağrısı

Genellikle erkeklerde görülen bu bağ ağrısının daha hala nedeni bilinmiyor. Toplumda az rastlanır. Uzun iyilik dönemi ve nöbet dönemi vardır. Belli nöbetler halinde gelen bu ağrılar salkıma benzetilmiştir. Ağrı kaşın üzerindedir. Şiddetlidir. Bazen bulantı ve kusma da görülebilmektedir.

Nedeni Bilinmeyen Kronik Baş Ağrıları

Baş ağrılarının %50 si kronik seviyede sürer. Bu tip baş ağrıları sürekli vardır ve her gün ortaya çıkar. Kafaiçi iltihabın neden olduğu ve kas gerilmesinin neden olduğu baş ağrısı grupları buraya girer.

İkincil Baş Ağrıları

Kafa içi hastalıklara bağlı baş ağrısı: Nedenleri kafaiçi lezyonlar, tümörler, apseler, beyin kanamaları, menejit ve atardamar balonlaşmasıdır. Ağrı ani olarak ortaya çıkar ve çok şiddetlidir.

Kafatası dışına bağlı baş ağrıları: Nedenleri göz hastalıkları, glokom, mercekteki kırılma kusurları, bazı diş ağrıları, astigmat, ortakulağın ve burnun çevresindeki sinüslerin iltihaplanması bağ ağrısına neden olabilmektedir.

Soru

Bağ ağrısına tanı nasıl konur?

Hekim öncelikle sinüzit, tümör gibi nedenlere dayalı olabilecek durumları araştırmalıdır. Son olarak migren olup olmadığına bakılmalıdır. Bazı hastalar yıllarca başı ağrıdıktan sonra doktora başvurmaktadırlar. Bulantı, üşütme ve nöbetler halinde gelen baş ağrısı migrenden başka bir hastalık olabileceği düşünülemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir