GenelSağlık

Yanlış  Ayakkabının  Berabarinde   Getirdiği  Rahatsızlıklar

AYAKKABI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Ayakkabı, insanların bütün gün giymek sorunda oldukları bir eşyadır. Tabi günlük hayatın koşuşturmacası olsun iş hayatı olsun çok yoruluyoruz. Haliyle uzun zaman geçirdiğimiz bu eşyaların kaliteli ve dış görünüşünden çok ayak sağlığına uygun olması gerekiyor. Genellikle,  ayak rahatsızlığı olan kişiler yanlış ayakkabı seçimlerinden doğan sonuçlara katlanmak zorunda kalıyorlar. Dikkatli ve özenle ayak sağlığı düşünülerek ayakkabı seçimlerinde, uzun vadede kişiye sağlık ve rahatlık sağlar.

Yanlış Ayakkabı Seçiminde Ortaya Çıkan Sorunlar

Ayakkabı,  alırken ayakkabı malzemesinin doğal malzemelerden üretilmiş olup olmadığına bakılması gerekiyor.  Ayakkabının tasarım durumlarında ise dar kalıplı, üstü basık, yüksek topuklu ayakkabılar hem günlük yaşantıyı, hem de iş hayatını olumsuz etkiler . Sağlık açısından yüksek topuklu ve sivri burun giyen kişilerin parmağında sağlık açısından ayak baş parmağı dışa doğru geçer. Ayağın iç kenar kısmında ise kemik yapısının belirgin bir şekilde çıkıntı halini alır. Özellikle bu tarzda giyen kişilere baktığımızda bayanların erkeklere oranla yüzde elli daha fazla olduğu ağrılı iç ayak çıkıntısı, ayak baş parmak kireçlenmesi , yürüme zorluğu çekme gibi sıkıntılar doğmaktadır. Bazı ayakkabıların hava , almamasından  çorapların sentetik yapılarından dolayı  ayakta mantar, egzama , enfeksiyon almasına sepep  olmaktadır.

Yanlış  Ayakkabının  Berabarinde   Getirdiği  Rahatsızlıklar

Çekiç Parmak Rahatsızlığı : Buradaki,  durum ayak parmaklarının ayakkabıya  sonuna kadar itilmesi ve ayakkabının üst tarafından  var olan baskıyla bu rahatsızlık meydana gelir. Bu şekilde ayak parmaklarının  ağrı olmasına sepep olucaktır.

Nasır Rahatszılığı : Ayakkabının,  deri kısmıyla sürtünmesi sonucu ortaya çıkan genellikle ayak altında ve parmak aralarında çıkmatadır.

Ayak Bileği İncinme  Rahatsızlığı :Genellikle , yüksek topuk giyilmesi sonucu vücudun ağırlık noktasının öne verilmesi ve denge noktasının eşit bir şekilde dağılmamasından dolayı böyle sıkıntılar meydana gelir.

Bacak  ve Diz Ağrısı Rahatsızlığı:  Yüksek topuklu,  ayakkabıların uzun süre giyilmesinden dolayı ağırlık noktasıyla alakalı ayakkabıda bacaklarda ağrı hissedilir. Dizlerde ise, vücudun ağırlık merkezinin önde hissedilmesinden dolayı dizlerde ağrı hissedilir.

      Ayakkabı Alırken Bunlara Dikkat!!!!

·         Ayakkabının,  iç kısmı sert ve kaygan olmamalı.

·         Ayak yapısına uygun ayağı sarabilcek bir ayakkabı alınmalı.

·         Ayakkabının,  bir numara küçüğünü alıp zamanla esneme payıyla kullanılabilir düşüncesiyle hareket edilmemelidir.

·         Naylon ve benzeri ayakkabı modellerini kesinlikle giyilmemelidir.

·         Alışverişe kesinlikle akşam saatlerinde gidilmelidir. Çünkü bütün gün yorgunluğuyla ayaklar şişecek ve bu şekilde doğru ayakkabıyı alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir