×

Amin Maalouf kimdir?

Amin Maalouf kimdir?

Lübnanlı roman yazarı ve basın mensubu Amin Maalouf’un hayatı ve yapıtları…

Amin Maalouf, 25 Şubat 1949’da Beyrut’ta dünyaya gelmiştir.

Maalouf’un babası da Hristiyanlığın Katolik mezhebine üye Arap orijinli bir yazar ve öğretmendir.

İlk ve orta öğretimini Cizvit okulunda alan Maalouf, sonrasında Beyrut’taki Fransız Üniversitesi’nde sosyoloji ve ekonomi okudu.

22 yaşında Beyrut’ta gazetecilik ve yazarlık yapmaya başlayan Maalouf, mesleği sayesinde Hindistan’dan Bangladeş’e Somali’den Yemen’e geniş bir coğrafyayı görme ve inceleme fırsatı buldu.

1975 seneninde Beyrut’ta iç savaşın patlak vermesi üzerine yazar, ailesiyle beraber Fransa’ya yerleşti ve hali hazırda bu ülkede yaşamaktadır.

Maalouf, ana dili Arapça olmasına rağmen kitaplarını Fransızca yazmaktadır.

Tanınmış kişi yazar, kitaplarında enteresan tarihi olayları ele alarak bunları bazı vakit fantastik denilebilecek bir dille hikaye etmiştir. Doğduğu coğrafyanın ve Afrika’nın etnik ve yapısal farklılıklarını ve sahip olduğu değerleri kitaplarında ustalıkla anlatan Maalouf, bu hikayeleri çoğunlukla tarihsel bir tabana oturtur.

Maalouf, ilk kitabı olan “Arapların Gözüyle Haçlılar”ı 1983 seneninde yayınladı. Kitap, yayınlandığı andan itibaren büyük bir muvaffakiyet kazandı.

Yazarın, 1986′da yayımlanan ve aynı sene Fransız – Arap Arkadaşlık Ödülü’nü kazanan ikinci kitabı ve ilk romanı “Afrikalı Leo”dur.

Maalouf, ikinci romanı olan “Semerkant”ı 1988 yılında yayımlamıştır. Daha sonra sırasıyla “Işık Bahçeleri”, “Beatrice’den Sonra Birinci Asır”, “Tanios Kayası”, “Doğunun Limanları” , “Ölümcül Kimlikler (tecrübe)”, “Yüzüncü İsim -Baldassare’nin Yolculuğu” ve “Yolların Başlangıcı” isimli kitaplarını yazmıştır.

Lübnanlı yazarın ilk librettosu, 2002 seneninde yazdığı ve Finlandiyalı müzisyen Kaija Saariaho’nun bestelediği “Uzaktan Aşk”tır. 2006 seneninde ise “Adriana Mater” isimli ikinci libretto gelir.

Yorum gönder