İş Hayatında Sıhhatli Beslenme Nasıl Olmalı?

MedAmerikan Tıp Merkezi Beslenme Uzmanı Müge Arslan, çalışan kişilerin yoğun iş temposunda çoğu kez yemek yemeye zaman bulamadığına dikkat çekiyor. Müge Arslan; “Ana ve ara öğünleri yapmadan çoğu kez çay ve kahveyle geçiştirilen her gün tehlike çanları biraz daha yakından duyulmaya başlıyor. Atlanan her öğünle hem metabolizma hızında ciddi bir yavaşlama mevzubahis olurken; şişmanlığın oluşmasını hızlandırırken bu arada beraberinde getirdiği bir hayli hastalık ve sıhhat meselenine davetiye çıkarıyor. Kan şekerini de unutmamak gerek; öğün atlayarak veyahut öğünlerde yetersiz beslenmek; kan şekerinde çok ciddi negatif tesirlere sebep oluyor. Bu vaziyet ileride diyabet hastası olma rizikosunun artmasına kapı aralıyor” diye konuştu.

Çalışan kişilerin gün içinde gayri muntazam beslendiğine ve bu düzensizliğin giderek sıhhat meselelerine kapı araladığına vurgu yapan MedAmerikan Tıp Merkezi Beslenme Uzmanı Müge Arslan, öğünlerin atlanmaması gerektiğinin vurguluyor. Kahvaltı öğününün çok ehemmiyetli olduğunu netlikle unutmamalıyız. Olası olduğunca kahvaltıyı hanede yapmaya önem vermeliyiz.

Kahvaltı öğünü için;

Yarım yağlı süt ve ya yoğurt ile yapılmış bir kahvaltı gevreği. İçerisine az miktarda kuru meyveler, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumluları katarak vitamin ve mineral istikametinden de zenginleştirilebilir. +1 orta boy elma

1 adet kepekli az yağlı veya yarım yağlı beyaz peynirli/ az yağlı veya yarım yağlı kaşar ile hazırlanmış tost

½ adet simit + az yağlı veya yarım yağlı beyaz peynir/ az yağlı veya yarım yağlı kaşar peyniri ve yanında bol yeşillik + 1 su bardağı süt

Ara öğünler için;

1 paket enerjisi ve yağı azaltılmış bisküvi + 1 fincan az yağlı süt ile hazırlanmış kahve

3-4 adet fındık/badem/ceviz ve 3-4 adet kuru kayısı

1 adet kepekli az yağlı veya yarım yağlı beyaz peynirli/ az yağlı veya yarım yağlı kaşar ile hazırlanmış tost

Öğle ve akşam öğünü için;

1 adet orta boy balık(150gr.)/ 3-4 adet köfte(120gr.) /150gr. ızgara tavuk göğsü + yanında haşlanmış sebze + koyu yeşil yapraklı sebzelerle hazırlanmış bol salata (salata içerisine az miktarda kuru meyveler, fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumluları katarak vitamin ve mineral istikametinden de zenginleştire bilirsiniz) Et tercihlerinizi ızgara veyahut haşlamadan yana kullanınız.

Sossuz ve kremasız makarna (tercihen peynirli) + salata

Izgara tavuk /peynir / deniz mamulleriyle hazırlanmış salata + 1 ince dilim kepek ekmek + 1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu 1 porsiyon etli sebze yemeği + az yağlı salata +(150gr.) yarım yağlı yoğurt + 1 ince dilim kepek ekmek

Peynirli kepek ekmeği ile yapılmış sandviç + az yağlı 1 su bardağı ayran (240ml)

Hareketsiz hayattan, günde 45-60 dakika yapılacak olan rastgele bir fiziksel etkinlik ile inme rizikonunu azaltıp, kalp sağlığını savunma sağlamak olası. Bu yüzden düzenli yapılan fiziksel aktiviteler, eklem, adale, kemik gelişimi ve devamlılığını sağlar, kas kitlesini ve gücünü arttırır, kilonun kontrol edilmesine yardımcı olur, insüline bağımlı olmayan şeker hastalığı, kolon kanseri ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma rizikonunu azaltır, kan basıncını kontrol eder, çöküntüsü önler, psikolojik olarak deşarj olma sağlar. Kilo idaresi için kesinlikle aktiviteli bir spor yapınız. Bu şekilde beslenerek, yeterli, balanslı ve sağlıklı beslenip, kilo alımınızı engelleyerek çalışma performansınızı artırarak, daha randımanlı bir iş hayatı yaşayabilirsiniz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*