×

Bilişim Sistemi Verilerine Yönelik Suçlar 

Bilişim Sistemi Verilerine Yönelik Suçlar 

Bilgisayar ve bilgisayar ağı kullanılarak işlenebilen bilişim sistemi suçlarında, bilgisayar bir suçun işlenmesi için aracı olabileceği gibi ana hedefler arasında da yer alabilir. Siber suçlar olarak tanımlanan durum,
⦁ Kişisel olarak ve gruplara yönelik,
⦁ Mağdurun onurunu zedelemek amacıyla,
⦁ Mağduru psikolojik olarak rahatsız etmek için internet veya telefon aracılığıyla uygulanabilmektedir.
Özellikle mahrem durumların kayıt altına alınması ve ardında da kötülük yapmak amacıyla kullanılması günümüzde teknolojik imkânlardan yararlanılarak çok daha kolay ve farklı yollar izlenerek yapılabilmektedir.
Bilgisayar virüslerinin kullanılması ile sistem dışı bırakılan yazılımlar öncelikli olarak Banka veya Kredi kartlarına yönelik bilişim suçu kapsamında değerlendirilmektedir. Kötü amaçlı yazılımlar ile mağdurlara gönderilen mesajlar çalışarak sistemde yer alan bilgilerin tümünüm istenmeyen kişilerin eline geçmesine hizmet etmektedir. Kişileri bu tür durumlara karşı koruma altına almak için virüs programları devreye alınmış olsa da sürekli değişen ve yenilenen sistemler sayesinde suçlular hedeflerine ulaşmak için her yolu denemektedir.
Bilişim dolandırıcılığı, müstehcen ve tehditkâr içerik, rahatsız etme, korkutma ve çıkar elde etmeye çalışma, uyuşturucu kaçakçılığı Bilişim sistemi verilerine yönelik suçlar arasında yer almaktadır. Her geçen gün yeni bir yöntem kullanarak yeni kişileri ağlarına düşürmeye çalışan kişiler bu alanda yeterli deneyimi olmayan kişileri ilk olarak hedefe almaktadır. Bilişim suçları ile ilgili hukuki danışmanlık almak isterseniz bilişim avukatlarına(http://www.topo.av.tr/bilisim-avukati.html) danışmanız en faydalı hareket olacaktır.

Bilişim Suçlarıyla Mücadele Etmenin Yolları

Bir bilgisayar ile işlenmiş suçu ortaya çıkarabilecek tek şey başka bir bilgisayar olacaktır. Herhangi bir suçu bilgisayar aracılığıyla işleyen kişiler mevcut duruma ek olarak bilişim suçlarından da ilave ceza alacaktır. Bilişim suçlarının cezaları farklı şekillerde değerlendirilmekle beraber bu suç kapsamında ağırlaştırıcı sebeplerin fazlalığı da dikkat çekmektedir. Bu alanda işlenen suçlara 1 yıldan 8 yıla kadar farklı sürelerde cezalar verilmektedir.

Yorum gönder