×

Hodan Yağı Nedir ve Yararları Nelerdir?

Hodan Yağı Nedir ve Yararları Nelerdir?

Hodan yağı, hodan nebatının yaprakları ile çiçek bölümlerinden üretilen bir yağ çeşididir. Bu otun diğer bir isimi ise sığır dilidir.Daha çok halk arasında bu isimle hatıralan hodan yağı esansiyel bir yağdır. Hodan yağının bir başka isimi ise yıldız çiçeği olup bu yabani bir çiçek türüdür. Hodan nebatı takriben olarak 46 santimetre uzunluğundadır. Hodan nebatının parlak mavi renkte çiçekleri olup dünya üzerinde hemen hemen her yerde bulunur. Hodan nebatı mayıs- eylül ayları arasında çiçek açar ve sert tüylüdür. Türkiye’de Kuzey ve Batı Anadolu ile Marmara Bölgesi’nde yetiştirilmektedir. Hodan nebatı çekirdeklerindeki yağı açısından değerli olup bu yağın imalatı için yetiştirilmektedir. Bu yağı değerli kılan asıl şey,gamma linolenik asit denilen yağ asidi açısından zengin bir muhtevaya sahip olmasındandır.

Hodan yağının bir hayli mucizevi tesiri vardır. Hodan yağı evvela cildin nemlendirilmesini sağlar ve cilde elastikiyet kazandırır. Bunun için kuru cilde sahip olan kişilerin bu yağı kullanması önerilir. Ayrı olarak cilt hastalıklarına sahip kişilerde bu yağın iyileştirici özelliğinin olduğu da bilinmektedir. İrin ve enfeksiyonların iyileşmesinde de tesirlidir. Ayrı olarak hodan yağı bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yarar sağlar. Hormonları tertip eder. İdrar söktürücü özelliği de vardır. Diğer bir ehemmiyetli özelliği ise cesaret verdirmesidir. Sakinleştirici bir özelliği de bulunan hodan yağından bu tesiri dolayısıyla sinirsel hastalıklarının iyileştirilmesinde de istifade edilir. Emziren annelerde sütün artmasında da yardımcı olur. Soğuk algınlıklarına karşı da tesirleri olan hodan yağının ateş düşürücü tesiri de vardır. Bunların yanında balgam söktürücü olarak da kullanılabilir. Ayrı olarak iştahsızlık meselesi yaşayan kişilerin hodan yağı kullanması iştah meselenine çare olacaktır. Çünkü hodan yağının iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır. Bağırsakların düzenli çalışmasında da fayda sağlar. Kanı temizleme özelliği de vardır. Hodan yağının diğer bir güzel tesiri ise hücreleri yenileyici özelliğinin olmasıdır. Mide hastalıklarının iyileştirilmesinde özellikle da mide ülseri rahatsızlıklarında pozitif tesir gösterir. Bağırsak kurtlarının düşürülmesini de sağlar. Hodan yağı, romatizma ağrılarını da dindirir, en azından hafifletir. Basur, prostat gibi hastalıklarının rehabilitasyonunda de hodan yağından yararlanılır.

Görüldüğü üzere hodan yağının sayısız faydası vardır. Hodan yağının faydaları belirtilenlerle de hudutlu değildir. Ayrı olarak saç bakım maskesi olarak da kullanılır. Hodan yağı saçların daha gür ve daha parlak bir görünüm kazanmasını sağlar. Ayrı olarak bu yağ cilt bakım maskelerinde de kullanılır. Yaşlılık kırışıklarının önlenmesinde ve azaltılmasında, cilde daha sıhhatli bir görünüm kazandırılmasında etki eder. Derideki yaraların iyileştirilmesinde de hodan yağından faydalanılır.

Hodan yağının birçok faydası olmasına rağmen kimi vaziyetlerde istenmeyen vaziyetlere da sebep olabilir. Bu yüzden çok dikkatli kullanılmalıdır. Bilhassa epilepsi başka bir deyişle sara hastaları ile şizofren hastalarının bu yağı kullanmaması önerilir. Ayrı olarak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin de bu yağı kullanmaması önerilir. En azından bu yağı kullanmadan önce doktorlarına müracaat etmelidirler. Ayrı olarak gebelik sürecindeki bayanlar ile emzirme dönemindeki bayanların da bu yağı kullanmamaları daha iyi olacaktır.

Hodan yağı hem haricen hem de dahili olarak kullanılabilir. Harici kullanımlarda cilde masaj yapmak suretiyle kullanılan hodan yağının dahili kullanımlarında ise 1-2 çay kaşığı ölçüsü aşılmamalıdır.

Netice olarak hodan yağı insan sıhhatine çok faydası olan bir yağ çeşididir. Lakin birçok üründe olduğu gibi hodan yağının kullanımında da dikkat edilmesi şart olan hususlar vardır. Yukarıda belirtildiği üzere yan etkilerinin olabileceği kişiler ile başka sıhhat meselesi olanlar kullanmadan önce bir doktora müracaat etmelidir.

Yorum gönder