×

ZİGGURAT NEDİR? NEDEN İNŞA EDİLMİŞİTİR?

ZİGGURAT NEDİR? NEDEN İNŞA EDİLMİŞİTİR?

Çoğumuzun tarih derslerinden bildik olduğu bir yapıdır Ziggurat. Ancak ne doluğu ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak kestirilememektedir. Peki Ziggurat nedir? Neden yapılmıştır ve nasıl bir yapıya sahiptir? Tüm bu merak ettiklerinizi bu yazımızda yanıtladık.

Ziggurat görüntü olarak piramitleri andıran ve mekan olarak Mezopotamya’da bulunan, dini kulluk görev için kullanılan bir yapıdır. Bu yapılar en çok Sümerler ve Babiller tarafından kullanılmıştır. Örnek verecek olursak bu yapının en eskisi Milattan Önce 4500 senelerine kadar dayanmaktadır. Bu yapıların enteresan bir özelliği ve piramitlerden değişik olan bir özelliği vardır. Tabandan başlamak üzere en üste doğru küçülerek giden ve dorukta bir teras bulunan iman yeridir. Bu yapı daha önceki dönemlerin ibadet inançlarını ve tanrıya olan saygılarını göstermektedir. Tam olarak hangi Ziggurat’ın ilk önce yapıldığı bilinememektedir. Ancak şu bir net ki, bir çok uygarlık tarafından ibadet emelli kullanılmışlardır.

 

Ziggurat’ın yapılma emelleri arasında tanrıyı memnun etme vardır. Bu vaziyet şöyle düşünülmektedir: Ziggurat’ı hane olarak inşa edip tanrıya adadıkları vakit, yaradan bu durumu çok sevecek ve insanlara bol bol mükafat verecektir. Buradaki mükafattan kastımız en çok insan ihtiyacını gideren sudur. Aynı inanca göre tanrı en yüksekte bulunurdu. Kimse ona ulaşamazdı. Bu yüzden Ziggurat’ları dağlarla kaplı ve yüksek alanlara yapmayı düşünmüşlerdir. Zira bu yapı tanrının evidir. Tabii olarak tanrı da alçaklarda yaşayamaz diye düşünülmüştür. Ancak bu düşünce gerçekleşememiştir. Bunun nedeni ise, Mezopotamya çok da fazla dağlık bir alana sahip değildir. Buna bağlı olarak geliştirdikleri sistemle bu yapıları kademe kademe yükselterek yapmışlardır ve bu görünümü kazandırmışlardır.

Başka bir fark yoruma göre, Ziggurat’lar en tepede bir türbeye sahiptir. Bu türbede ibadet yapılıyor ve tanrıya olan sevgi bahşediliyordu. Aynı yoruma göre, Ziggurat’ların yüksek yapılmasının başka bir nedeni vardır. Buralarda duran rahibeler, alanlar alçak olduğu için rastgele bir su baskınında veyahut su baskında savunmak için bu yapılar yüksek olarak tasarlanmıştır. Ele geçirilen ve zamana karşı sağlamlığını savunup tekrardan restore edilen bir yapıdan ele geçirilen bilgilere göre, bu yapıların yalnızca 3 giriş bulunmaktadır. Bu durum ise, din ile alakası bulunmayan kişilerin buralara girmesini engellemekti.

Zamana yenik düşen bir yapı olan, Babil Medeniyeti’nden kalma olduğu düşünülen Marduk, önceden 7 katlı, oldukça renkli ve en üstünde bir terası bulunan yapıydı. Giderek bu yapılar eskidi ve çökmeye başladı. Çok eski zamanların yapıları olan bu yapıtlar, yapıldıkları vakitlere göre bir başyapıttır.

Yorum gönder