×

Ortak Şirket Kurma Sürecinde Önemli Noktalar

Ortak Şirket Kurma Sürecinde Önemli Noktalar

Tek başına iş yürütmekte zorlanan ya da yeterli sermayeyi bir araya getirmekte zorlanan, başka bir deyişle bilgi, tecrübe, kaynak, enerji ve iş gücü yönünden desteğe ihtiyaç duyan bir girişimci bir ortak arayabilir . Bununla birlikte , ortak bir şirket kurmak sanıldığının aksine çok daha titiz hareket edilerek yapılması gereken bir iştir .

Ortak şirket kurma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz :

Anlaşmalarınızı Yasal Şartlara Uygun Yapın
Öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken şey, bütün anlaşmaların yasal çerçevede yapılmasıdır . Noter onayı olmayan belgelerin imzalanmaması gerekmektedir . Ortaklıkta güven ilişkisi oldukça önemlidir. Taraflar arasında zaman içerisinde güven ilişkisinin güçlenerek devam etmesi hedeflense de , tam tersi durumlara karşı hazırlıklı olmak şarttır . Bu tür durumlardan korunmak için yasal olarak kendinizi güvence altına almalısınız. Kâr, zarar ve sermaye payları gibi unsurlar yasal belgelerle tanımlanmalıdır.

Görev Dağılımını Netleştirin
Ortağınızla birlikte görev paylaşımını işin başında belirlemeniz şarttır. Örneğin ortağınız saha işleri konusunda daha iyiyse , oraya yönlendirilmelidir . İşe koyulmadan önce bu planı belirlemek, olası iş karmaşalarını engelleyecektir.

Ortak Seçeceğiniz Kişiyi İyi Tanıyın
İşinizi ve yatırımınızı paylaşacağınız ortağı yakından tanımanız gereklidir. Şirket kurmak riskli bir iştir . Bunu bir ortak ile yapmak riski daha da arttırmamalı, tam aksine azaltmalıdır . Ortak olmaya karar verdiğiniz kişinin iş hayatı dışında sosyal yaşantısını da incelemeniz önemlidir . Başarı alanları, iş disiplini ve önceki tecrübeleri önemli detaylardır .

Hedefleriniz Uyumlu Olmalı
Ortağınızla işe başlamadan önce hedeflerinizi belirlemelisiniz . Kısa ve uzun vadeli hedefleriniz ortak olmalıdır . Bundan dolayı ortaklık başlamadan önce beklentilerinizi mutlaka konuşmalısınız . Eğer bu konuşma sonrasında beklentilerinizin birbiri ile uyumlu olduğuna karar verirseniz olumlu bir adım atmış olacaksınız .

Şirket Bütçenizi Değerlendirin
Sahip olduğunuz bütçe çok önemlidir. Ortağınızla belirleyeceğiniz hedefler bütçenizle uyumlu olmalıdır. Dönemsel planlarınız bütçenizle uyumlu olmalıdır. Bunun için ortağınızla birlikte maliyet analizi yapmalısınız .

Şirketin İlerleyişini İzleyin
Ortağınızla beraber koyduğunuz hedeflerin gelişip gelişmediği konusunu takip edin . Toplantılarda aylık ya da haftalık raporlarınızı inceleyin. Bu raporlar şirketin durumu hakkında bilgi verecektir . Böylece ortağınızla beraber nasıl bir yol izlemeniz gerektiği de daha açık bir şekilde belli olacaktır .

Ortak Şirket Nasıl Kurulur?
Ortak şirket kurmak için en çok tercih edilen limited şirketi için en az bir ve en fazla elli ortakla şirket kurabilirsiniz. Limited şirket türleri, en az 10 bin TL sermaye ile kurulur. Sermayeyi yatırmak için 24 ay süre tanınır.

Halka arz edilen ve daha çok yatırımcı çeken anonim şirketler de yaygın olarak tercih edilen bir şirket türüdür . Anonim şirketler en az elli bin TL sermaye ile kurulur ve %25’i peşin olarak bloke edilmelidir . Geri kalan %75’lik tutar ise şirket kurulduktan sonraki 24 ay içerisinde yatırılmalıdır .

Gizli Şirket Ortağınız Synergia
Şirket ortağı seçiminin işinizi pozitif veya negatif yönde ne kadar çok etkileyebileceği herkesin hemfikir olduğu bir konudur . Girişimciler, Synergia’nın gizli bir ortak gibi işlerine nasıl değer kattığını belirtmektedir.

Her işte olduğu gibi şirket kurulması ve şirket işlerinin yürütülmesi esnasında da püf noktalar bulunmaktadır . Bu yüzden deneyimli ve güvenilir bir ekipten destek almak önemlidir .

Yorum gönder